Kako pobijediti na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj?

Prošli su još jedni, 'najneizvjesniji' predsjednički izbori. U prvom krugu imali smo crvene i plave, ali i dva siva koja su uglavnom služila kako bi se mediji njima nabacivali kao nervozna dječica s igračkama. U drugom krugu je krenula panika. Tko će pobijediti – bijeli ili plava? Crveni ili – plava? Što se dalje dogodilo, svima je poznato. Eto, „imamo predsjednicoooo“, kako je lijeno uzviknuo Karamarko. No mene ipak muče prioriteti. Koliki bi postotak glasova na izborima osvojio Sherlock Holmes?

To se ne zna. Gledajući iz perspektive zaostalog naroda, detektiv bi bio percipiran kao jedan od smiješnih antikandidata s kojima ćemo se sprdati danima, tjednima, mjesecima nakon samih izbora. Sa strane pametnog naroda u kojemu je (znatan) dio svoj glas poklonio mladom Sinčiću, Holmes bi možda pokazao da smo konačno sve odlučniji u namjeri da novom plesaču omogućimo ples po političkom podiju. 

U svakom slučaju, Holmes ima osobu koja mu već 128 godina radi uspješan PR. Na račun toga, ovaj detektiv iza sebe ima 56 kratkih priča, odnosno četiri novele napisane o njemu. Postoji i muzej u širem središtu Londona koji mu je posvećen. Ima čak i skulptura podignutih u njegovu čast – u Engleskoj, Škotskoj, Švicarskoj, Rusiji, Japanu. Postoje hoteli i kafići koji nose njegovo ime. Njegov je karakter također jedan od najizvođenijih na filmskim platnima i televizijskim ekranima. Guy Ritchie trenutno radi na snimanju trećeg nastavka filma koji tematizira Holmesove dogodovštine. Mladi (?) glumac lisičjeg lica, Benedict Cumberbatch postao je planetarno popularan zato jer je u BBC-jevu serijalu Sherlock utjelovio lik ovog detektiva. Pardon, detektivskog konzultanta...

.... što ti više treba za pobjedu na izborima?

Žestoka borba za svaki glas

Jest da sve nabrojano ne znači apsolutno nikakvu blagodat za hrvatski narod, ali bi sigurno lijepo izgledalo uklopljeno u predizborne programe. Ipak, možda bi otegotna okolnost bile stvari koje Holmes nema. Kao što su primjerice supruga, razvijena socijalna inteligencija ili potreba za poštivanjem zakona. Nema ni potrebu skrivati svoje uživanje u duhanu, alkoholu ili teškim drogama. Malo je vjerojatno da bi se ove stvarčice svidjele visoko moralnim hrvatskim biračima. 

No iako Londončanin, Holmes bi se sjajno uklopio u političku klimu u Hrvatskoj. Osim što iz (polu)skrivenih izvora zgrće ogromne svote novca kojima nitko ne zna konkretnog broja, čitav svoj život vješto drži pod velom tajne i misterije. Uz sve to je izmišljena ličnost, baš kao i pošteni političar u Hrvatskoj.

Sherlock Holmes 6. siječnja ove godine proslavio je 161. rođendan.  Što znači da bi ovi izbori za njega imali dvostruko značenje – dan biološkog rođenja, ali i onog političkog. Konkurencija bi možda bila okrutna, a možda i ne bi. Možda bi ga samljeli jer je 'star i dotrajao', a možda bi upravo to bio razlog popustljivosti. Ono što mene brine jest to što Holmes teško podnosi poraz. S druge strane, jedne od glavnih karakteristika osoba rođenih u znaku jarca jesu upornost i strpljenje. A još je stacioniran u Londonu, jednom od najatraktivnijih gradova na svijetu...

... boli te dupe Sherlock, ionako će presuditi dijaspora.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi